zondag 17 juni 2012

Ding 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

Bibliotheek 2.0 biedt de tools om sociale netwerken te koppelen aan de digitale collectie en daarmee ook aan de fysieke collectie.
Waarmee wij makkelijker met onze collectie naar buiten kunnen treden, toegankelijker kunnen laten gebruiken en mensen aan ons kunnen binden.

Via de nieuwe sociale media komt een toevloed van informatie over mensen heen. Ik denk dat wij als personeel de expertise in huis moeten hebben om klanten te helpen deze informatie te schiften. En dan toegespitst aanbieden wat zij nodig hebben.

Ik denk dat wij in de bibliotheek van de toekomst de klant alle ruimte moeten geven om zoveel mogelijk op persoonlijke voorkeuren en via verschillende sociale media hun informatie tot zich te nemen; via Apps op de I-phone boeken lezen, via e-reader, door muziek te downloaden, via tags persoonlijke leeslijsten samenstellen met daaraan gekoppelde leestips. En mensen kunnen hun eigen bibliotheek digitaal samenstellen.
De persoonlijke toets wordt heel belangrijk.

Hoe zou je allerlei tools van Web 2.0 kunnen gebruiken?

Ideeën;

Ik denk dat wij in de stad via een sociaal netwerk gekoppeld aan de boekencollecties/ mediatheek/beeldarchief van alle musea, maar ook het UCK, LOKV gezamenlijk kunnen bijdragen aan allerlei projecten in d stad.
Die wij ook zelf op kunnen zetten.
We koppelen dan onze collecties aan een actueel onderwerp/ thema/ evenement.
Via Apps en kaarten van GoogleMaps kunnen routes met informatie voor deze gezamenlijke projecten samengesteld worden.
Of we linken met onze collectie aan bij een evenement.
Via Facebook en Twitter sturen we de informatie over het evenement met verwijzingen/ link naar onderdelen uit onze collectie die op het onderwerp aansluiten.
In de bibliotheek stellen we met de materialen die op dit onderwerp/ thema aansluiten een goede display samen.
Hier zou ook muziek bij uitgezocht gedownload en muzieklijsten van samengesteld kunnen worden.

We zouden via een associatieve manier, een wisselende selectie uit onze collectie aan kunnen bieden. En dit dan gekoppeld aan actueel medianieuws. Deze selecie zou aangeboden kunnen worden via onze website, maar dit kan ook via Facebook.

Ik denk dat wij in de toekomst veel op het educatieve vlak kunnen betekenen.
Daar wil ik nog over brainstormen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten